Kuchnia Czarnogórska
Podstawą czarnogórskiej kuchni jest mięso, ryby (na wybrzeżu), sery, pita-ciasto podobne do ciasta francuskiego z różnego rodzaju nadzieniem np. mielone mięso z cebulą, serem, ser ze szpinakiem lub na słodko z owocami oraz orzechami (znana jako baklava).
Najbardziej znane specjały z grilla
Ćevapi – pieczone na grillu pikantne pałeczki z mieszanego mięsa wołowiny i wieprzowiny. Jest to potrawa figurująca w jadłospisie niemal każdej czarnogórskiej restauracji.
Pljeskavice – mięso takie samo jak na ćevapy tylko w kształcie hamburgera;Szaszłyki – po serbsku Raznjići
Ryby z grilla
Morskie, w różnego rodzaju sosach z których najbardziej znanym jest robiony z pietruszki, czosnku i z soku cytrynowego.
Brancin – okoń morski;Bakalar – dorsz;Lignje – kalmary;Sipa – kałamarnice;Hobotnica – ośmiornica
Słodkowodne ryby najsmaczniejsze polecamy spróbować w okolicach jeziora Szkoderskiego w miejscowościach Vranjina i Virpazar słynnych z połowu ryb.
šaran – karp;grgeč – okoń
Potrawy
Prebranac – zapiekana fasola z cebulą, papryką i przyprawami serwowana w glinianych naczyniach;Musaka – warstwy ziemiaków i mielonego mięsa z cebulą zapiekane w sosie z mleka i jajek;Punjene paprike – faszerowane papryki
Słodycze
Baklava – francuskie ciasto z orzechami włoskimi w słodkiej zalewie;Tulumbe – podobne do pączków o podłużnym kształcie w słodkiej zalewie;Kesten torta – ciasto przygotowane z jadalnych kasztanów;Krempita – ciasto z cienkim spodem i warstwą kremu o smaku waniliowym
Rakija:
šlivovica – ze śliwek;loza – z winogron;kajsiovača – z moreli,višnjivača – z wiśni;orahovača – z orzechów włoskich;medenica – z dodatkiem miodu
Dzięki łagodnemu klimatowi Czarnogóra słynie z produkcji dobrej jakości czerwonego wina.
Vranac – czerwone wytrawne;Krstač – białe wytrawne