W Rabac znajduje się różnorodność kulinarnych rozkoszy.
Przy promenadzie napotkają Państwo liczne restauracje, które serwują kuchnię istryjską lub międzynarodową. Kuchnię Istrii charakteryzują aromatyczne przyprawy, różnorodne warzywa i oczywiście owoce morza.
Już Fenicjanie i Grecy sprowadzili winorośl na Istrię, która dzięki żyznej glebie i słonecznemu, śródziemnomorskiemu klimatowi szybko się rozprzestrzeniła. Znakomite warunki przyrodnicze gwarantują wysoką jakość uprawianych winogron.
Białe istryjskie wino Malvasier jest najbardziej lubiane i najważniejsze w tym regionie, i jest wszędzie na półwyspie oferowane.
Wzdłuż portu znajduje się wiele przytulnych kawiarenek i lodziarni. Wieczorem ożywa promenada z barami i restauracjami, a liczne dyskoteki w hotelach zapraszają do zabawy. W lecie odbywają się tutaj koncerty jazzowe, podczas gdy sąsiadująca miejscowość Labin świętuje "klasyczne lato".