Dania chorwackie przygotowane w regionie Dalmacji są specyficzne ze względu na sposób przygotowania jedzenia. Większość dań jest gotowanych część przygotowuje się na grillu (gradele) lub piecze (słynna peka, dalmatyńska metoda pieczenia). W Dalmacji najwięcej potraw powstaje na bazie owoców morza i warzyw. Region ten jest bogaty w śródziemnomorskie zioła, takie jak szałwia, liść laurowy, rozmaryn, bazylia i oliwki, który dodawane do potraw nadają im wyjątkowy smak. Mieszkańcy Dalmacji uwielbiają przygotowywać wszystkie rodzaje ryb, dania z mięczaków i ostryg, a ich ulubionym mięsem jest – jagnięcina, cielęcina i drób, natomiast wieprzowina spożywana jest najrzadziej.
Kuchnia dalmatyńska, podobnie jak cała chorwacka kuchnia jest w zasadzie kuchnią śródziemnomorską, a to oznacza, że w Dalmacji ludzie używają dużo oliwy z oliwek, czosnku oraz wielu ziół i przypraw. Tradycyjne restauracje, które serwują jedzenie Dalmacji nazywają się konoba, a większość gospód serwuje pyszną i dobrej jakości żywność. Jednym z najsłynniejszych dań jest prosciutto (szynka wędzona). Jest zazwyczaj serwowane z oliwkami i serem, jako przekąska.
Kolejne, to zupa rybna. Dalmatyńczycy przygotowują ją w rewelacyjny sposób i zawsze jest przepyszna, a z drugiej strony nie jest zbyt skomplikowanym daniem – potrzebne są świeże ryby z Adriatyku, trochę oliwy z oliwek, czosnek, seler, pietruszka i ryż.
Inną tradycyjną, apetyczną potrawą Dalmacji jest brudet, gulasz z owoców morza. Zwykle jest podawane z palenta – potrawa z gotowanej mąki kukurydzianej. Słowo „palenta” zostało zapożyczone z języka włoskiego i palenta jest jednym z elementów włoskiego dziedzictwa w Dalmacji, gdyż Imperium Rzymskie rządziło tym regionem przez długi czas. Aby przygotować pyszny brudet potrzeba kilka różnych gatunków ryb i skorupiaków. Można również użyć krewetek i krabów.
Nie wolno nam zapomnieć o morskim risotto lub czarnym risotto. Czarne risotto jest z mątw i kalmarów, mniej więcej, co sprawia, że danie jest właśnie czarne.
Ludzie w Dalmacji zachowują prostotę zarówno w życiu, jak i w kuchni. Ze względu właśnie na ich prostotę i charakterystyczny smak, dania te są tak łatwo akceptowane i mają ogromną rzeszę fanów na całym świecie. Ktoś mógłby być zaskoczony, jak łatwo można przygotować świeże ryby z morza na gradele, skropione jedynie oliwą z oliwek z czosnkiem i natką pietruszki, a przy tym są tak smaczne.
Daniem, które trzeba spróbować w Dalmacji jest pašticada. Zwykle jest podawane podczas uroczystości takich jak wesela. Na bazie mięsa, zazwyczaj wołowiny. Pašticada ma szczególne miejsce w sercach ludzi, w Dalmacji. Sos tej potrawy jest bardzo bogaty w różnego rodzaju zioła, a wołowina jest marynowana przed gotowaniem. Również czerwone wino odgrywa wielką rolę w bogactwie smaku.
Nie zapomnij spróbować solonych sardynek z Dalmacji. Wymagać to będzie później wypicia dużo czerwonego wina, jako że sól sprawi, że będziesz spragniony.