Zwiedzając dalmatyńskie wyspy takie jak Hvar lub Brač warto spróbować ośmiornicy. Pieczona ośmiornica to danie, które Chorwaci opanowali do perfekcji i które potrafią przygotowywać na różne sposoby.
W wyjątkowy sposób przyrządzają ją mieszkańcy wyspy Hvar, którzy pieką ją pod żeliwnym przykryciem z dużą ilością ziemniaków, cebuli, czosnku i ziół. Całą ośmiornicę wkłada się razem z ziemniakami, cebulą i rozmarynem do garnka, przykrywa dużą pokrywą i zasypuje na kilka godzin żarem.
Do tego obowiązkowo białe wino. A może zamiast ośmiornicy przyrządzane tutaj po mistrzowsku kalmary z grilla (lignje na žaru)?
W Dalmacji można podróżować także szlakiem winnic. Dzięki unikalnej glebie, klimatowi i lokalnym odmianom winogron, wino z Dalmacji i dalmatyńskich wysp nie ma sobie równych. Warto wybrać się na podbój Hvaru - krainy winnic.
Będąc w miejscowości Vrboska oraz w jej okolicach warto odwiedzić co najmniej dwa ważne miejsca: Vina Carić (winiarnia znajduje się we Vrboskiej), Vina Tomić (winiarnia znajduje się w Jelsie) oraz małą, rodzinną winiarnię Vina Plančić znajdującą się w Svirče.
Dania są proste, oparte głównie na tym, co oferuje morze. Wizytówką tutejszej kuchni są z pewnością ryby (ribe), głównie na grillu np. okoń morski, dorada, dorsz (brancin, orada, bakalar), ośmiornica i sałatka z ośmiornicy (salata od hobotnice), czarne risotto (crni rižot). Do tego flagowe produkty z tego regionu – wspaniałe owoce morza, np. kalmary z grilla (lignje na żaru). Specjalnością tego regionu jest także brodet, czyli potrawka rybna (głównie z węgorza) zagęszczana duszoną cebulą i warzywami.