Wino Dingač nie jest zwykłym winem, ale symbolem, świętym napojem, wywodzącym się z tradycji wyrobu wina w tym regionie. W warunkach klimatu śródziemnomorskiego, dla którego charakterystyczne są krótkie i łagodne zimy oraz długie i ciepłe lata skąpane w słońcu, powstały wina odznaczające się idealnymi proporcjami alkoholu, kwasu, minerałów, taniny, koloru, protein i witamin. Mikroklimat i mikro relief są czynnikami decydującymi o jakości, a gatunek szczepu winogron Plavac mali, który ze względu na wytrzymałość na suszę oraz swój rubinowo czerwony kolor w Dalmacji nazywany "krwią ziemi", najlepsze rezultaty osiąga właśnie w zonie Dingač. Dingač to wysokiej jakości czerwone wino wytrawne, pochodzące z upraw kontrolowanych, ze ściśle określonych obszarów na półwyspie Pelješac. W roku 1961, na konwencji w Genewie, zostało ogłoszone pierwszym, chronionym prawem, chorwackim winem . Uzyskuje się je z autochtonicznego szczepu winogron Plavac mali rosnącego w zonie Dingač, na stromych, południowych stokach półwyspu Pelješac. Jego kolor jest intensywnie rubinowy, ma wyjątkowo bogaty i pełny bukiet, delikatnie wyczuwalny aromat i harmonijną pełnię smaku.
Postup to wysokiej jakości wino czerwone produkowane ze szczepu winogron Plavac mali, wyłącznie w rejonie Postup, na południowych stokach półwyspu Pelješac. Dingač jest pierwszym (1961 r.), a Postup drugim z kolei (1967 r.) chorwackim winem chronionym. Postup to wysokiej jakości czerwone wino wytrawne, pochodzące z upraw kontrolowanych, ze ściśle określonych obszarów na półwyspie Pelješac. Ten „młodszy brat wina Dingač" jest jednym z najlepszych win czerwonych w całym regionie i produkowany jest z autochtonicznego szczepu winogron Plavac mali, w zonie Postup, niedaleko od zony Dingač. Postup jest winem o ciemnym, rubinowym kolorze, pełnym i harmonijnym smaku