Dominują potrawy lekkie: owoce morza i ryby oraz inne morskie specjały.
Przysmakiem są tu "kamenice na bazaru" czyli małże w czosnkowym sosie. Warte spróbowania są ryby z grilla: śkarpin, zubatac, orada, brancin.
Za przysmak uważa się tu scampi czyli zupy rybne i sałatki z owoców morza. Warto również skosztować sera w oliwie, szynki wędzonej w białym winie z truflami czy prust czyli szynkę z owczym serem.
Popularne potrawy to również krewetki w winie i oliwie z oliwek z opiekanym chlebem, ryba gotowana z czosnkiem, oliwą, winem, cebulą jak również batuda czyli tradycyjna potrawa z fasoli, kukurydzy, mięsa i ziemniaków.
Miasto oferuje pełen przekrój dań, charakterystycznych dla kuchni tego regionu.
Wśród nich na uwagę zasługują m. in. tort Frankopan - tradycyjny przysmak, zgodnie z legendą nawiązujący do potężnej niegdyś rodziny, władającej całym regionem